Milaan trends 2024

Afgelopen maand vond de Salone del Mobile 2024 plaats in Milaan, een van de grootste evenementen als het gaat om design. De Community Office inspiratoren, Saskia en Rosanne vertrokken naar deze internationale beurs om de nieuwste trends te verkennen. De editie van 2024 vond plaats in de eerste week van april 2024, in de vertrouwde ruimtes van Rho Fiera Milano.

Wat ons opviel is dat de trends zich tegenwoordig wat geleidelijk ontwikkelen. In tegenstelling tot eerdere jaren waarin we snelle verschuivingen zagen, kenmerken de huidige trends zich door een langdurige aanwezigheid. Maar, niet getreurd, hier volgt een overzicht van wat ons opviel tijdens ons bezoek aan de Salone del Mobile.

Trend 1: Omarmen van ronde vormen

Ronde vormen domineren nog steeds het ontwerplandschap, zowel in meubels als in stoffen. Tactiele, bouclé-achtige texturen zijn populair, vooral in zachte, crèmekleurige tinten en camel-kleuren. Deze trend wordt versterkt door een groeiende interesse in organische vormen en het verlangen naar comfort in huis. Designers omarmen de zachtheid en vriendelijkheid die ronde vormen uitstralen, waardoor interieurs een uitnodigende en gezellige sfeer krijgen.

Trend 2: Behang 3.0

Behang ondergaat een opvallende transformatie, waarbij het niet langer wordt gezien als een achterhaald decoratiemiddel, maar juist als een krachtig statement in het interieur. Naast de opkomst van houten panelen en textuurbehang, zien we ook een trend naar gedurfde prints en artistieke ontwerpen. Behang wordt gebruikt om persoonlijkheid en karakter toe te voegen aan ruimtes, met een focus op unieke, op maat gemaakte ontwerpen die de individuele stijl van de bewoners weerspiegelen.

Luxueuze hotelachtige sfeer

De integratie van wandpanelen door meubelfabrikanten, zoals Molteni en Lema, draagt bij aan deze transformatie. Door kasten en houten wandpanelen aan te bieden, kunnen fabrikanten een naadloze overgang creëren tussen meubels en muren, wat resulteert in een luxueuze hotelachtige sfeer in het interieur. Bovendien bieden houten panelen niet alleen esthetische waarde, maar ook een akoestische verbetering, waardoor ruimtes een aangenaam geluid en een gevoel van rust en comfort krijgen. Deze ontwikkelingen benadrukken de verandering van wanden van een puur decoratief element naar een functioneel en expressief onderdeel van het interieurontwerp.

Onder: twee voorbeelden van wandpanelen

Trend 3: Nostalgische opleving

De nostalgische trend naar de jaren ’80 komt tot uiting in diverse aspecten van het interieurontwerp, waaronder kleurenpaletten, vormen en esthetiek. Designers laten zich inspireren door dit tijdperk en geven er een eigentijdse draai aan, wat resulteert in een boeiende mix van retro en modern. Deze trend weerspiegelt een verlangen naar nostalgie en comfort, met een knipoog naar de glamoureuze en eclectische stijl van de jaren ’80.

Deze trend is duidelijk zichtbaar in het gebruik van kleuren zoals kobaltblauw, ‘krachtig’ groen en perzikkleurige pastellen, die worden gecombineerd met zowel ronde als geometrische vormen. Daarnaast zien we veelvuldig gebruik van chroom, wat een kenmerkend element was in het design van de jaren ’80. De Memphis style, gekenmerkt door krachtige vormen en een levendig kleurenpalet, vormt ook een prominent component van deze trend. Hierbij worden knalkleuren gecombineerd met zwart en zachtere tinten, wat zorgt voor een onmiskenbare jaren ’80 vibe’.

Onder: een serie voorbeelden van ’80 ontwerpen